12 Σεπ 2012

δελτιο τυπου 12/09/12

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
 
 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                            ΠΡΟΣ

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ                                      Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

ΜΠΡΙΣΚΑ 7 Τ.Κ 24400                          ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ    

ΤΗΛ – ΦΑΞ 2763024255                        κοινοποίηση

e-mail agro93@otenet.gr                   Π.Ε ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Aρ. Πρ. 41   12/09/12        

Κ. Γενικέ

Σας γράφουμε σχετικά με την ΚΥΑ 150559/10-06-11 «διαδικασίες όροι και προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα  δικαιώματα χρήσης νερού», η οποία απλοποιήθηκε με διαδοχικές τροποποιήσεις από την ΚΥΑ/160143/15-12-11 και την ΚΥΑ110424/11-04-12, ικανοποιώντας σειρά αιτημάτων του συλλόγου μας.

Ενώ καθοριστική για την συμπλήρωση των αιτήσεων των παραγωγών ήταν η συνδρομή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Προτρέψαμε τότε τους παραγωγούς της περιοχής μας με ανακοινώσεις και δημόσιες συζητήσεις να προχωρήσουν στην κατάθεσή φακέλων  ώστε να γίνει με επιτυχία το πρώτο σκέλος του μεγάλου έργου που λέγεται  ορθολογική διαχείριση των υδάτινών πόρων, με στόχο την προστασία τους για το αύριο της ελληνικής γεωργίας, το δικό μας  άλλα και των επόμενων γενεών.

Δυστυχώς στην Τριφυλία των 2500 γεωτρήσεων το ποσοστό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί δεν υπερβαίνει το 50%.

Αυτό συμβαίνει  λόγω της απαίτησης  του άρθρου 6 της ΚΥΑ155559/11 για προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας στα αρδευόμενα χωράφια και που πολλοί παραγωγοί δεν έχουν, ενώ άλλοι τα θεωρούν προσωπικά δεδομένα και αρνούνται να τα δώσουν.

Για το λόγο αυτό, κάναμε σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας αντί για συμβόλαια να γίνεται δεκτή η αίτηση ενιαίας δήλωσης  ΟΣΔΕ  που δείχνει τα αρδευόμενα τεμάχια του κάθε παραγωγού και εμπεριέχει το Ε9 όπου και δηλώνονται αυτά.

Το ΥΠΕΚΑ δεν απέρριψε το αίτημά μας και με επιστολή του στις 10/08/12 την οποία σας επισυνάπτουμε μας ενημερώνει ότι  δύναται ο Γ. Γραμματέας Αποκεντρωμένης διοίκησης να προβεί σε έκδοση σχετικής κανονιστικής απόφασης για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία.

Κ. Γενικέ, το πρώτο σκέλος και θεμέλιος λίθος είναι η καταγραφή των γεωτρήσεων και πηγαδιών, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες της κάθε περιοχής, την κατανάλωση  που δημιουργείται στις λεκάνες απορροής , πού υπάρχουν ελλείψεις, πού έχουμε περίσσια, πού πρέπει να παρέμβουμε  και να προστατέψουμε και ποια  είναι  η ποιότητα  των υδάτων μας.

Εάν αυτό δεν γίνει με πραγματικά στοιχεία, το όλο έργο της ορθολογικής διαχείρισης  των υδάτινων πόρων θα πατάει σε σαθρά θεμέλια, δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θα αποτελεί  κενό γράμμα.

Ευθύνη όλων μας είναι το όποιο έργο γίνεται στη χώρα μας από δω και πέρα, να στοχεύει στο άριστα και όχι να δημιουργούμε με γραφειοκρατικά κολλήματα  υμιπαράνομους παραγωγούς, παραγωγούς σε κατάσταση ομηρίας, παραγωγούς που υποχρεώνονται να απεμπολήσουν  δικαιώματα  τους.

Ευελπιστούμε ότι με την δική σας παρέμβαση θα λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει και θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία καταγραφής.

Τέλος, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, ενώ θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τη χορήγηση αδειών χρήσεις νερού σε μελλοντική σας επίσκεψη στην Τριφυλία, η οποία σας ζητάμε να είναι η πρώτη που θα πραγματοποιήσετε σύμφωνα  με την περιοδεία που έχετε εξαγγείλει.    

ο    πρόεδρός                          ο γραμματέας

Λ. Παπαχριστοφίλου          Η. Μπουντουβάς      

6 Σεπ 2012

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
 
 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Την τετάρτη 12-09-12 και ώρα 8μμ θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του συλλόγου με παρακάτω θέματα:

1)Απολογισμός  4ετίας από το Δ.Σ

2)Απόφαση για συνέχιση  της λειτουργίας του συλλόγου και προκήρυξη εκλογών.

3)Απόφαση για συγχώνευση σε επίπεδο καλλικρατικού συλλόγου βάσει του νόμου4015/11

Η συμμετοχή μας κρίνει το αύριο του συλλόγου.