16 Αυγ 2009

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 

Η πάταξη των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προιόντων, παράνομων και μη, αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του αγροτικού κινήματος, που όταν προβάλλεται δε συγκινεί κανένα.

Tο τελευταίο διάστημα αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στο νομό μας.

 Ακούσαμε αναλύσεις επί αναλύσεων, τοποθετήσεις, πολιτικές κόντρες, λες και τώρα ανακαλύψαμε πως η γη κινείται. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει με το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

 

Η πολιτική της Ε.Ε. και ο έλεγχος της αγοράς

Στην Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί δύο αγορές αγροτικών προϊόντων. Η εσωτερική, που αποτελεί τη βιτρίνα και προωθεί την ποιότητα και τα λεγόμενα «καθαρά» από υπολείμματα προϊόντα, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τον παραγωγό, με εξειδικευμένα σκευάσματα και πιστοποιήσεις.

Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής και του καθορισμού των τιμών. Εκεί παρεμβαίνει η αγορά εκτός Ε.Ε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία αποτελεί πραγματικότητα χρόνια τώρα. Αποτέλεσμα; Αθρόες εισαγωγές – ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αμφίβολης ποιότητας, παραγώμενα με απαγορευμένα σκευάσματα (DDT, βρωμιούχο μεθύλιο κ.ά.) να κατακλύζουν την αγορά, με συνέπεια την καταβαράθρωση των τιμών και τη δημιουργία προβλημάτων για το μέλλον της κοινοτικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών, δημιουργώντας καρτέλ, καθώς και την αδιαφορία για την υγεία του καταναλωτή και τον οικονομικό μαρασμό του παραγωγού.

Για το λόγο αυτό ψηφίστηκε και ο νόμος 1221/2008 με εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2009, που προβλέπει την κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε μεγάλο αριθμό φρούτων και λαχανικών, μετατρέποντας έτσι την Ε.Ε. σε αγορά ουσιαστικώς δεύτερης ποιότητας  προϊόντων χωρίς διαφάνεια.

Εάν λοιπόν αυτή είναι η στάση της οργάνωσης της κοινωνίας που λέγεται Ε.Ε., τότε γιατί να μην κάνει το ίδιο ο κάθε επιτήδειος κερδοσκοπώντας  εις βάρος των παραγωγών και των προϊόντων;

 Εμείς από τη μεριά μας καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και ζητάμε να αλλάξει ο τρόπος διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Καθώς και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών και της νομαρχίας για  Έλεγχο  τόσο στη διακίνηση όσο και στην  υπολειμματικότητα   των προϊόντων.

Τέλος, θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την συντριπτική πλειοψηφία   των παραγωγών της Μεσσηνίας, που χρόνια τώρα προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα με κόπο, μεράκι και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στην παραγωγή κηπευτικών    και αυτή τη στιγμή είναι διπλά χαμένοι,

1)      από τις καθηλωμένες τιμές των προϊόντων για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω,

2)      γιατί τα μεσσηνιακά προϊόντα μετά τα τελευταία γεγονότα, αμφισβητούνται έντονα τόσο στην αγορά της Καλαμάτας, όσο και στη Κεντρική αγορά της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να πέσουν κατακόρυφα.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους που ασχολούνται με το θέμα να τονίζουν πως το σύνολο των παραγωγών αποτελείται από συνειδητούς και τίμιους παραγωγούς που στην τελική αυτοί είναι οι χαμένοι της υπόθεσης και τα μεσσηνιακά προϊόντα, που με κόπο ανάδειξαν και καθιέρωσαν σαν ασφαλή και ποιοτικά.

 

                                                                                                    ΤΟ Δ.Σ.

                                                                                   ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.