29 Σεπ 2009

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
 
 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

Οι εθνικές εκλογές βρίσκουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, σε τροχιά κατάρρευσης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ανύπαρκτα καθώς η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, με όλους τους οικονομικούς δείκτες σε αρνητική πορεία.

Στο εισόδημα, στην απασχόληση(από 17% το 1998 σε 11% το2008), στις επενδύσεις, στο εμπορικό ισοζύγιο .Σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαιώνονται από την ΕΣΥΕ, και ΕΥΡΟSΤΑΤ  η εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος μειώνεται καθημερινά.         Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσιάζει διαρκή πτώση.

Η  άνοδος του κόστους παραγωγής κινείται με υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων.          

Η μείωση των τιμών στον πρωτογενή τομέα είναι μόνιμα σταθερή και σε συνάρτηση

όλων των παραπάνω δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα αγροτικά νοικοκυριά.

 

Ας κοιτάξουμε αναλυτικότερα και σε επίπεδο Νομού, την αρνητική πορεία όλων των προϊόντων.

Ξεκινώντας από το ελαιόλαδο, ως ναυαρχίδα των προϊόντων της Μεσσηνίας.

 Η αδικαιολόγητη πτωτική τάση της τιμής παραγωγού κατά 35%περίπου, σε συνδυασμό με τον υπερδιπλασιασμό του κόστους καλλιέργειας δεν άφησαν περιθώρια κέρδους στον πρωτογενή τομέα. Σε αντίθεση με τα παραπάνω η ψαλίδα ανάμεσα στο ράφι και το χωράφι αυξήθηκε κατά περίεργο τρόπο. Η εναλλαγή από τους Ιταλούς στους Ισπανούς και αντίθετα, καθιστά επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των παράγωγων.

Στα σταφιδάμπελα η κατάσταση θεωρείται  άκρως επικίνδυνη.

Τα μεγάλα αποθέματα από προηγούμενες χρονιές πιέζουν στην κάθοδο των τιμών, που αναλογούν ίσα με το κόστος καλλιέργειας, και σε πολλές περιπτώσεις κάτω και από αυτό.

Τι να πούμε για τα κηπευτικά. Το τελευταίο διάστημα η πτώση των τιμών είναι ανεξέλεγκτη. Κανένα κηπευτικό προϊον το τελευταίο πεντάμηνο δεν ξεπέρασε το κόστος παραγωγής  με ότι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγό. Αποτέλεσμα είχε την αρνητική τάση στις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στο δευτερογενή

Τομέα της μεταποίησης και εμπορίας

Απελπιστική η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και στους συκεώνες .  

Του νομού. Η συρρίκνωση του εισοδήματος δεν μπορεί να εξισορροπήσει από μια σειρά αναποτελεσματικών μέτρων που λήφθησαν.

Στην καλλιέργεια της πατάτας, όλα μας θυμίζουν τη λαϊκή ρήση, κάθε πέρυσι και καλύτερα. Η ετήσια μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων επιβεβαιώνει την δυσοίωνη κατάσταση στην συγκεκριμένη καλλιέργεια

 

Γενικότερα οι αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, σε όλα τα προϊόντα του νομού μας ,συρρικνώνουν  το εισόδημα  του μεσσήνιου αγροτικού νοικοκυριού, σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν εξασφαλίζουν, όχι κεφάλαια επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, αλλά κινδύνους στην εξασφάλιση οικονομικών πόρων ως προς το ζην των οικογενειών μας.

 

 

 

 

Στα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και αντίξοες καιρικές συνθήκες ( μεγάλου μεγέθους χαλαζόπτωση στη Χώρα, έντονες βροχοπτώσεις πριν τη συγκομιδή στα σταφύλια και στα σύκα, εισαγόμενο έντομο από την Αφρική με την ονομασία ‘ολική καταστροφή’tuta absoluta στη τομάτα, αποτελούν τις πιο πρόσφατες καταστροφές. ) Μας έχουν φέρει στο σημείο να εκλιπαρούμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας από τον ΕΛΓΑ για κρατικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη που με αγωνία ζητάμε στην αγροτική οικονομία.

Δεν είναι δυνατόν να πορευτούμε στο μέλλον βασίζοντας την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αποκλειστικά στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ.

Οφείλουμε πρώτα από όλα να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εθνικών πολιτικών που να συμπληρώνει την κοινή αγροτική πολιτική.

 

Συνοπτικά, η ελληνική αγροτική οικονομία και ειδικότερα η Μεσσηνιακή, βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Τα χρόνια διαθρωτικά προβλήματα, το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι περιορισμένες δεξιότητες των μεσσήνιων γεωργών, που δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα χρόνια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να αναζητηθούν και να εφαρμοσθούν μέτρα και πολιτικές που θα υπερβαίνουν εκείνα που προβλέπονται από την κοινή αγροτική πολιτική.

 

Δυστυχώς, στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το αγροτικό ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα των κομμάτων. Αναφέρθηκε αόριστα χωρίς συγκεκριμένες θέσεις και έδειξε να αποτελεί την καυτή πατάτα, σε μια στιγμή που θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου της επόμενης δεκαετίας.

 

Τα χρονικά όρια δεν πιέζουν απλά, αλλά μοιάζουν να έχουν εξαντληθεί.

Εμάς, δεν μας μένει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την ομοσπονδία.

. 

 

 

 

ο πρόεδρος                                                                           ο γ. γραμματέας

Τάσος Αποστολόπουλος                                                       Ηλίας Μπουντουβάς      

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.