20 Οκτ 2009

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 

Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία

E-mail Εκτύπωση PDF

Franche_Agrotes_kinitopoiiseisΤην υιοθέτηση "έκτακτου προγράμματος" με μέτρα για την υποστήριξη της αγροτιάς, ζητούν την Παρασκευή με κινητοποιήσεις σ΄ολόκληρη τη Γαλλία, οι αγρότες της χώρας. Κατά τις εκτιμήσεις της Γαλλικής Συνομοσπονδίας των Aγροτικών Συνδικάτων FNSEA, περί τους 52.000 αγρότες δήλωσαν συμμετοχή και αναμένεται να κατέβουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, προκαλώντας «έμφραγμα» στη ζωή των μεγάλων πόλεων.

Στο Παρίσι, νεαροί αγρότες κατέβηκαν τα ξημερώματα στην κεντρική λεωφόρο των Ιλισίων (Champs Elysees) και παρέλυσαν την κυκλοφορία σκορπίζοντας άχυρα και ανάβοντας φωτιές με λάστιχα. Ως «ορμητήριο» επέλεξαν τo πεζοδρόμιo, έξω από το κοσμικό και ελιτίστικο εστιατόριο Fouquet's (Φουκέτς), συνδεδεμένο με τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς εκεί γιόρτασε την προεδρική του νίκη, το 2007.

Με πανό, όπου αναγράφονταν συνθήματα «Σαρκοζί, η γεωργία έχει τιμή, η γεωργία κοστίζει», «Η αγροτιά πεθαίνει», "περήφανοι που είμαστε αγρότες" και "αγρότης: είδος υπό εξαφάνιση", οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το ότι μέσα στο 2009, το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 20% και για το ότι δουλεύοντας όλη την ημέρα, δεν κατορθώνουν να εξασφαλίζουν, ούτε τον ελάχιστο μισθό "SMIC" των 1.337 ευρώ μικτών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι διαμαρτυρόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις φούντωναν σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες -σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας- τουλάχιστον 1800 τρακτέρ είχαν μπλοκάρει κεντρικές αρτηρίες πόλεων και τόνοι άχυρα και χώμα είχαν σκορπισθεί έξω από δημαρχεία ή νομαρχίες.

Το "έκτακτο πρόγραμμα υποστήριξης", που ζητούν οι αγρότες ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολική φορολογική απαλλαγή της μη οικοδομημένης γης, την ελάφρυνση των κοινωνικών κρατήσεων και επιστροφές στο κόστος των καυσίμων. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας FNSEA και ο βασικός εισηγητής του «εκτάκτου προγράμματος", Ζαν Μισέλ Λεμετεγιέ (Jean Michel Lemetayer), δήλωσε πως "το πρόγραμμα είναι ισοδύναμο με τα προγράμματα υποστήριξης των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, για τα οποία δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τον γαλλικό λαό" και ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας "να δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για να αλλάξει η καταστροφική φιλελεύθερη κοινή αγροτική πολιτική, που έχει προκαλέσει την απορρύθμιση του αγροτικού τομέα".

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.