19 Αυγ 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τρίτη 18-08-09 και ώρα 15:00-16:30 έγινε επίσημη συνάντηση του Νομάρχη Δημήτρη Δράκου παρουσία του αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, υπεύθυνου αγροτικού τομέα, με το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Από πλευράς Δήμου Γαργαλιάνων παρέστει ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα Αντρέας Γκόνης, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου στην οδό Μπρίσκα 7.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν:

1.       οι παραβάσεις που σημειώθηκαν σε συσκευαστήρια της περιοχής,

2.       ο τρόπος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων,

3.       έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα του αγροτικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Γαργαλιάνων.

 

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και υπήρξε ταύτιση απόψεων.

 

Αποφασίστηκαν δε τα εξής:

1.       αποκατάσταση του κύρους των προϊόντων της περιοχής και της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγών, της συνεταιριστικής ιδέας και προβολή των προϊόντων του νομού.

2.       Συμφωνία στο ότι ο τρόπος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων είναι αδιαφανής και ζημιογόνος για τον παραγωγό – καταναλωτή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

3.       Αυστηρότεροι και εντατικοί έλεγχοι των εισαγόμενων προϊόντων, στις πύλες εισόδου της χώρας.

4.       Ημερίδα – συζήτηση μέσα στον Οκτώβριο στους Γαργαλιάνους, για την ιεράρχηση σημαντικών έργων υποδομής στη γεωργία, στη συγκεκριμένη περιοχή (  αγροτικοί δρόμοι , εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγμα Λαγκούβαρδου)

5.       Ενέργειες για αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών από το έντομο tuta absoluta.

 

 

Το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων


 

16 Αυγ 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ:

 

Α) τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του,

      Β) Ζητάει συγγνώμη από όσο κόσμο ήρθε και δεν εισήλθε στο χώρο της εκδήλωσης λόγω έλλειψης καθισμάτων και τραπεζιών, και ας μας επιτραπεί να πούμε και, λόγω της απειρίας μας ως προς αυτές τις διοργανώσεις

      Γ) ευχαριστεί επίσης όλους όσους συνέβαλαν να διοργανωθεί αυτή η όμορφη βραδιά:

1) ΔΗΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

2) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

3) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ:

·        ΤΟΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ  «ΝΕΣΤΟΡΑ»

·        ΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

·        Τον ηλεκτρολόγο ΜΙΧΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Και τέλος, τη ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ που αποτελείται:

Πάνος Μαρκάκης, Γιώργος Καραβοκύρης,Γιώργος Γεωργόπουλος,Γιάννης Βασίλης,Σπύρος Νικητοπουλος,Τακης Τσόπελας,Σταθης Κρεκούκιας, Τακης Χωραιτης,Γιαννης Γαρδελης,Θοδωρής Διακουμοπουλος,Τακης Σπυροπαναγιωτοπουλος.

 

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 

Η πάταξη των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προιόντων, παράνομων και μη, αποτελεί ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του αγροτικού κινήματος, που όταν προβάλλεται δε συγκινεί κανένα.

Tο τελευταίο διάστημα αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στο νομό μας.

 Ακούσαμε αναλύσεις επί αναλύσεων, τοποθετήσεις, πολιτικές κόντρες, λες και τώρα ανακαλύψαμε πως η γη κινείται. Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει με το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

 

Η πολιτική της Ε.Ε. και ο έλεγχος της αγοράς

Στην Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί δύο αγορές αγροτικών προϊόντων. Η εσωτερική, που αποτελεί τη βιτρίνα και προωθεί την ποιότητα και τα λεγόμενα «καθαρά» από υπολείμματα προϊόντα, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τον παραγωγό, με εξειδικευμένα σκευάσματα και πιστοποιήσεις.

Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής και του καθορισμού των τιμών. Εκεί παρεμβαίνει η αγορά εκτός Ε.Ε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία αποτελεί πραγματικότητα χρόνια τώρα. Αποτέλεσμα; Αθρόες εισαγωγές – ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αμφίβολης ποιότητας, παραγώμενα με απαγορευμένα σκευάσματα (DDT, βρωμιούχο μεθύλιο κ.ά.) να κατακλύζουν την αγορά, με συνέπεια την καταβαράθρωση των τιμών και τη δημιουργία προβλημάτων για το μέλλον της κοινοτικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών, δημιουργώντας καρτέλ, καθώς και την αδιαφορία για την υγεία του καταναλωτή και τον οικονομικό μαρασμό του παραγωγού.

Για το λόγο αυτό ψηφίστηκε και ο νόμος 1221/2008 με εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2009, που προβλέπει την κατάργηση των εμπορικών προτύπων σε μεγάλο αριθμό φρούτων και λαχανικών, μετατρέποντας έτσι την Ε.Ε. σε αγορά ουσιαστικώς δεύτερης ποιότητας  προϊόντων χωρίς διαφάνεια.

Εάν λοιπόν αυτή είναι η στάση της οργάνωσης της κοινωνίας που λέγεται Ε.Ε., τότε γιατί να μην κάνει το ίδιο ο κάθε επιτήδειος κερδοσκοπώντας  εις βάρος των παραγωγών και των προϊόντων;

 Εμείς από τη μεριά μας καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και ζητάμε να αλλάξει ο τρόπος διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Καθώς και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών και της νομαρχίας για  Έλεγχο  τόσο στη διακίνηση όσο και στην  υπολειμματικότητα   των προϊόντων.

Τέλος, θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε την συντριπτική πλειοψηφία   των παραγωγών της Μεσσηνίας, που χρόνια τώρα προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα με κόπο, μεράκι και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, στην παραγωγή κηπευτικών    και αυτή τη στιγμή είναι διπλά χαμένοι,

1)      από τις καθηλωμένες τιμές των προϊόντων για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω,

2)      γιατί τα μεσσηνιακά προϊόντα μετά τα τελευταία γεγονότα, αμφισβητούνται έντονα τόσο στην αγορά της Καλαμάτας, όσο και στη Κεντρική αγορά της Αθήνας, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να πέσουν κατακόρυφα.

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους που ασχολούνται με το θέμα να τονίζουν πως το σύνολο των παραγωγών αποτελείται από συνειδητούς και τίμιους παραγωγούς που στην τελική αυτοί είναι οι χαμένοι της υπόθεσης και τα μεσσηνιακά προϊόντα, που με κόπο ανάδειξαν και καθιέρωσαν σαν ασφαλή και ποιοτικά.

 

                                                                                                    ΤΟ Δ.Σ.

                                                                                   ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ