21 Αυγ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-08-11

 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
http://asgargalianon.blogspot.com

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ                             προς

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 

ΜΠΡΙΣΚΑ 7  Τ.Κ 24400                             ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΗΛ. ΦΑΞ 2763024255                              ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

E.MAIL agro93@otenet.gr                      

 22-08-11

Αρ. Πρ. 34                                                        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

                                                                       ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ

                                                                       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

 

 

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Δεν αποτελούν είδηση για την ελληνική κοινωνία οι πολυάριθμοι δημόσιοι οργανισμοί με πολυμελή διοικητικά συμβούλια, υψηλά αμειβόμενα και χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να παράγουν έργο. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να συμμαζέψει αυτή την κατάσταση,  σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει.               

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί θα πρέπει το ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας με 2.000.000ε εξοπλισμό, με τεράστιες κτηριακές εγκαταστάσεις, 500στρ. για ερευνητικούς σκοπούς, να μεταφερθεί σε μια άλλη περιοχή, πιθανόν στην Τρίπολη όπως ακούμε, που δεν έχει καμιά σχέση με τα είδη αγροτικής παραγωγής –ελιά και κηπευτικά – που είναι και το επιστημονικό αντικείμενο του ιδρύματος, και χωρίς να υπάρχει καμιά υποδομή γι’αυτό εκεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία. Και τα δύο δημόσια κτίρια όπου στεγάζονται παραδόθηκαν πρόσφατα από ανακαίνιση.

Στο ΟΓΕΕΚΑ Φιλιατρών εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια έχουν περάσει όλοι οι νέοι αγρότες της περιοχής, όλοι όσοι επένδυσαν με σχέδια βελτίωσης, παίρνοντας τεχνογνωσία, ερεθίσματα αλλά και κατευθύνσεις σε ένα χώρο όπως ο αγροτικός που εξελίσσεται συνέχεια.

Στο ΟΓΕΕΚΑ Κυπαρισσίας την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο είναι σε εξέλιξη μαθήματα μελισσοκομίας με 55 άτομα, μαθήματα κηπευτικών και ελαιοκομίας σε 25 νέους αγρότες ενώ πρόσφατα είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την κ. Μπαζώτη, σε ανοιχτή συζήτηση για τα οικονομικά της νέας ΚΑΠ που όπως φαίνεται θα πάμε καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ενώ στις 13 Οκτώβρη 20μελή αποστολή θα μεταβεί στην Ισπανία όπου θα παρακολουθήσει τον τρόπο οργάνωσης και καλλιέργειας των φίλων μας αλλά και ανταγωνιστών μας Ισπανών. Στόχος μας να μεταφερθεί αυτή η γνώση σε όλους τους αγρότες της περιοχής. Όλες αυτές οι διαδικασίες, το ανήσυχο πνεύμα των αγροτών της περιοχής και με μια ενημερωμένη και δυναμική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας έκαναν πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης την Τριφυλία.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επιβράβευση και όχι τιμωρία, αποψιλώνοντας βασικές δομές της λειτουργίας μας.

Το θέμα όμως που έχει δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις στην περιοχή, είναι οι αποφάσεις 8 συναρμόδιων υπουργείων για τα δικαιώματα χρήσης του νερού.

Βλέπουμε τη θέληση να αντιμετωπιστεί ορθολογικά η χρήση νερού. Να εξατομικευτεί η ανάγκη σε νερό της κάθε καλλιέργειας, να μην πατάει ο καθένας τον διακόπτη και ποτίζει όσο θέλει, γιατί είναι λέει «δικό του», να ξέρουμε την ποσότητα

 

αλλά και την ποιότητα των υδάτινων πόρων. Αυτά πάντα τα θέλαμε, σαν Αγροτικός. Σύλλογος έχουμε διοργανώσει αλλά και συμμετάσχει σε πολλές ημερίδες, με τη λογική ότι το νερό δεν είναι δικό μας αλλά των  επόμενων γενεών .

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί αυτή η διαδικασία αδειοδότησης, χρειάζεται πληθώρα αποφάσεων, (περιβαλλοντική μελέτη, δασαρχείο, αρχαιολογία κ.α. ), μια τεράστια γραφειοκρατία να διεκπεραιώσει ο ενδιαφερόμενος αγρότης μέσα σε 4 μήνες, όταν η οργανωμένη πολιτεία δεν το κατάφερε 12 χρόνια τώρα, από όταν ήρθε η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για προστασία-διαχείριση –εναρμόνιση, βάση της οδηγίας 2000|60|ΕΚ.

Το κόστος επίσης που απαιτείται είναι μεγάλο,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     αφού χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις συμβόλαια, δικηγόροι, χαρτόσημα, τοπογραφικά, μελετητικές εταιρείες, όπου η μία ζητάει 500ε, η άλλη 1000ε, η άλλη 1500ε. Ενώ πατώντας στο κενό του νόμου, διαφημίζονται με φυλλάδια , απειλώντας τους αγρότες πως αν δεν καταθέσουν φακέλους ως το τέλος του έτους έρχονται πρόστιμα 1000ε και διακοπή στην ηλεκτροδότηση της γεώτρησης.

Είναι άδικο μία απόφαση που πάει να βάλει τάξη στους υδάτινους πόρους της χώρας μας και να πειστούν οι αγρότες για την αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, να περνάει το λάθος μήνυμα ότι πρόκειται για καινούριο χαράτσι στον παραγωγό που βλέπει για χρόνια τώρα τα προϊόντα του καθηλωμένα σε τιμές της τελευταίας 20ετήας.

Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα ενισχυτικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη δράση.

Αφορά πολλά συναρμόδια υπουργεία, αλλά όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, θα πρέπει να κοιταχτεί με ιδιαίτερη ευαισθησία.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή τις εστιάσεις μας.

Το θέμα των νερών είναι από τα πιο σημαντικά που έχουμε αντιμετωπίσει, παραμένει ανοιχτό σε πολλά ζητήματα, όπως τη διάρκεια της αδειοδότησης, τις αποστάσεις μεταξύ των γεωτρήσεων και άλλα.

     

Λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων που σας θέτουμε  ζητάμε συνάντηση μαζί σας.

Με κάθε τιμή

 

Ο πρόεδρος                                          Ο γραμματέας

Λ. Παπαχριστοφίλου                            Η. Μπουντουβάς  

                                                                                                                                                                                               
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.